Nyheter / 2023 / ”Kollegorna är otroligt engagerade, omtänksamma och roliga” — fredagsporträttet med Daniel Parianos
2023-11-03

”Kollegorna är otroligt engagerade, omtänksamma och roliga” — fredagsporträttet med Daniel Parianos

Snabb, rolig och professionell är ord som präglar Daniel Parianos, miljösamordnare på Einar Mattsson. Välutbildad och med glimten i ögat tar han sig an utmaningen att minska fastighetsbranschens klimatpåverkan. Han ger aldrig upp, är en strukturfanatiker och stortrivs på Einar Mattsson. Lär känna Daniel i dagens fredagsporträtt:

Daniel Parianos miljösamordnare.jpgFoto: Erika Norell/Einar Mattsson

Berätta, hur har din studie- och yrkesbana sett ut hittills?
— Jag insåg tidigt att jag ville arbeta för att minska människans negativa påverkan på vår värld och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling. Filmen ”En obekväm sanning” cementerade den viljan. Efter naturvetenskap på gymnasiet tog jag en kandidatexamen i Uthålligt företagande på Göteborgs Universitet. Efter studierna i Göteborg flyttade jag till Stockholm och läste en kurs om Bebyggelsens miljöpåverkan på KTH. Sedan dess har jag jobbat som Hållbarhetskoordinator på SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, där jag även blev Miljöansvarig. Sedan jobbade jag som Hållbarhetsstrateg på SVOA, Stockholm Vatten och Avfall. Efter två år gick jag tillbaka till fastighetsbranschen och Einar Mattsson.

Vad kände du till om Einar Mattsson innan du började? Verkar din uppfattning stämma efter fyra månader här? 
— Jag visste att Einar Mattsson är Stockholms största privata ägare av hyresfastigheter och att det är en omtyckt och uppskattad arbetsgivare. Jag frågade några tidigare kollegor innan jag började och en svarade då glatt ”Där vill jag också jobba!”. 
Efter bara fyra månader känner jag verkligen att jag har hamnat rätt. Einar Mattsson har en stark vilja att utveckla sitt hållbarhetsarbete och kollegorna är otroligt engagerade, omtänksamma och roliga.

Företagets DNA – omtänksamhet, engagemang och framåtanda – är det som en presentation av dig också, eller vad kan du komplettera oss med för egenskaper?
— Det tycker jag. Sedan är jag en naturlig problemlösare, det är inte ovanligt att det uppstår knutar inom organisationen när det kommer till hållbarhetsarbetet eftersom så många olika delar och kompetenser involveras. Det är viktigt att lyssna på organisationen för att förstå utmaningarna och vad som konkret behövs för att komma vidare i arbetet. Sedan är jag på gränsen till en strukturfanatiker…

Hur får du tillgång till den där kloka inre känslan eller rösten som vi alla bär på. Går du i skogen? Mediterar?
— Att släppa allt och bara slumra till i soffan kan göra underverk. Även en lugn promenad eller köra loss på gymmet fungerar också. Jag har försökt meditera, men min rastlöshet vinner varje gång, så det blir tyvärr nej på det.

Vår grundare Einar Mattsson drevs av visionen att alla skulle få det bättre och att vilja förenkla folks vardag. Vilken vision drivs du av?
— Att vi människor lever i samspel med vår omvärld, att våra val och sätt att leva inte påverkar varken människor, djuren eller miljön negativt. Våra val ska naturligt vara hållbara så att individen inte behöver tänka på det i sin vardag.

Vilket bolag är bäst på hållbarhet inom vår bransch idag?
— Svårt att säga eftersom flera bolag är starka inom olika delar av hållbarhet. Men om jag måste nämna några bolag så utmärker sig Vasakronan och Castellum. Sedan är det dessvärre vanligt förekommande med skönmålning inom vår bransch, så det gäller att ta kommunikationen med en nypa salt.

Vad är enklast och svårast med att jobba med hållbarhetsfrågor?
— Eftersom det är min passion att jobba inom området så är jobbet i sig relativt enkelt. Men det kan vara svårt att sätta sig in i alla nya direktiv, lagar och regelverk. EU är verkligen på hugget, vilket är prima. En annan utmaning är att få med sig organisationen, hur budskap ska formuleras och förmedlas, så att det träffar rätt. Men jag ger sällan upp, jag kan ”banka huvudet i betongväggen” tills den krackelerar.

Vad har du åstadkommit på Einar Mattsson om tre år?
— Då ser jag att vi har förstärkt och utvecklat grunden i hållbarhetsarbetet samt upprättat tydliga och effektiva rutiner så att det är lätt att göra rätt. Då kan vi skala upp och skärpa arbetet utan att riskera större hinder eller omtag. Då är vi på banan med klimatberäkningar och återbruk i våra ROT-projekt och klimatanpassningsarbetet är en naturlig del i underhållsarbetet.

Av vem eller vad får du framtidshopp?
— När det kommer en positiv nyhet i nyhetsflödet så tar framtidshoppet ett skutt. Särskilt när det gäller nya nationella och internationella lagar och avtal som stärker miljö- och klimatarbetet.

Vad ger dig livsglädje?
— Det är mycket som ger mig livsglädje. Klassiker som fina och roliga stunder med min partner, umgås med vänner och tillbringa tid med familjen. Sedan kan något så enkelt som en promenad i en fin miljö göra susen. Det är även näst intill oslagbart att bara ta det lugnt i soffan och kolla på en bra film eller serie.

Är du musikalisk?
— Jag är mer åt det tondöva hållet.

Berätta något som du inte tror att många vet om dig.
— Att jag är katastrofalt dålig på huvudräkning.

Träningsfreak, bokslukare eller båda?
— Skulle inte säga att jag är ett träningsfreak, men jag tränar regelbundet. Om jag hittar en bra bok så slukar jag den relativt snabbt.

Vad läser du just nu?
— EU-taxonomin och CSRD/ESRS… en härlig kompott av hållbarhetskrav. Jag plöjde nyligen igenom en trilogi av Hugh Howey; Wool, Dust och Shift. En spännande dystopi som jag varmt rekommenderar.

Du skapar, formger och säljer smycken. Hur kommer det sig?
 Eftersom jag är en kontorsråtta så vill jag arbeta med något kreativt på fritiden. Jag gick spontant på en silversmideskurs och tyckte att det var riktigt roligt och rogivande. Det utvecklades snabbt till att bli min hobbyverksamhet. Jag tar tillfället i akt och gör lite reklam, sök efter ”ordinaryjewellery” på Instagram.  

Vilken av dina egenskaper jobbar mest mot dig? Hur hantera du det?
— Det här med prokrastinering är väl en återkommande utmaning … Men jag hanterar det genom att sätta en tydlig deadline och bokar in tid för uppgiften i kalendern.

Fråga oss