Hyra ut i andra hand

Om du under en period vill hyra ut lägenheten i andra hand, måste du ansöka om att få uthyrningen godkänd. Ladda ned ansökningsblankett här nedan.

nyckel_byte_768x400.jpg

Viktigt att veta

  • Du måste alltid söka om tillåtelse hos hyresvärden för att hyra ut din hyresrätt i andra hand. Du måste ha giltiga skäl och vi godkänner bara andrahandsuthyrning för ett år i taget.
  • Tänk på att ett tillstånd bara gäller för den person som du har ansökt om att få hyra ut till. Om du får en ny hyresgäst behöver du inkomma med en ny ansökan.
  • Om du hyr ut lägenheten i andra hand utan hyresvärdens tillstånd riskerar du att bli uppsagd.
  • Airbnb och liknande uthyrning är inget som Einar Mattsson tillåter, varken när det gäller hela eller delar av lägenheten. Vi anser att denna typ av uthyrning kan skapa otrygghet för andra hyresgäster då det leder till att okända personer rör sig i huset. Det kan dessutom uppfattas som störande vilket kan leda till att hyresavtalet sägs upp.
  • Andrahandsuthyrning tillåts normalt vid studier eller arbete på annan ort eller om du och din partner vill flytta ihop på prov.

  • Observera att det inte är tillåtet att ta ut överhyra vid andrahandsuthyrning. Att ta ut överhyra är straffbart och andrahandshyresgästen har rätt att få hyran återbetald.
  • Du skriver själv ett avtal med din andrahandshyresgäst. Om du bor utomlands under tiden du hyr ut behöver du skriva på en fullmakt.
  • Den som bor i lägenheten måste alltid vara folkbokförd på adressen. Detta görs hos Skatteverket. Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar.
Vi är måna om våra hyresgäster och det är viktigt att vi vet vilka som bor i våra hus. Vi arbetar därför systematiskt för att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning.

Du får inte behålla ditt hyreskontrakt om du själv har tecknat annat hyresavtal eller köpt en bostad. Sedan den 1 oktober 2019 är det ett brott att sälja eller köpa hyreskontrakt. Läs om nya reglerna.

2020-06-30
Håll avstånd, håll ut, rädda liv
Vi ber dig som har ett ärende att inte besöka oss eller ta emot besök från oss om du har hosta, feber, snuva eller ont i kroppen. Kontakta oss istället via telefon, mejl eller felanmälan.

Vi på Einar Mattsson gör allt för att du som kund ska känna dig trygg med oss. Våra kunder och medarbetares säkerhet har därför högsta prioritet. Vi följer löpande utvecklingen av situationen med anledning av Coronaviruset/Covid-19  och anpassar våra arbetsmetoder därefter.  Läs mer.
Fråga oss